Viden, udvikling og samvær
2860 SøborgVælg område
Vis underviser

Underviser

. .
Venteliste

Seniorhøjskolen i Gentofte

Ved spørgsmål ring til 39 69 33 33

Vores seniorhøjskole vil igen sikre, at vi møder en række spændende mennesker. De vil fortælle om deres liv, rejser, oplevelser, historie, kunst, musik mm. Debat og sang er naturligvis også på programmet. Vi mødes ca. hver anden onsdag kl. 10-12. I pausen nyder vi en kop kaffe.

Efterårsprogram:
04.09.19 - Nordisk fjer: "Når livet tager en uventet drejning ".
Et hårrejsende, nervepirrende og følelsesmæssigt hårdt foredrag om tiden efter Nordisk Fjer Koncernens sammenbrud i 1990. Der sættes fokus på det meget langvarige og særdeles opslidende 12-årige retslige efterspil, kampen mod Bagmandspolitiet, "slagsmål" i Byretten, Landsretten og Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, og de personlige konsekvenser efter Nordisk Fjer Sagen, herunder en ufrivillig tur i Horserød Statsfængsel. Vi kigger indenfor i et ellers meget lukket system og ser hvordan livet former sig i et Statsfængsel på godt og på ondt. Vi møder bl.a. Sheriffen, Visi-Kaj, Guld Gunnar, Narkobaronen, Den Vanvittige Gangmand, Kommafejlen, Råhypnolmanden, Den Vandrette Bornholmer, Kommafejlen II, Kattekværkeren, Elvis Veet, Vodkamanden og mange, mange flere.
18.09.19 - Røde Kors - altid til stede v/Anders Ladekarl
Røde Kors hjælper i dagligdagen og under katastrofer. Fra førstehjælpskassen bag i bilen til krige på den anden side af jorden. Hør generalsekretær Anders Ladekarls levende foredrag med afsæt i årelange erfaringer med internationalt og nationalt socialt hjælpearbejde. Og deltag i en åben dialog, hvor du kommer tæt på orkaner, jordskælv, oversvømmelser, tørke og krige ude i verden og fattigdom/ensomhed i Danmark.
02.10.19 - Rwanda - Afrikas hjerte v/Camilla Kornerup
Rwanda er Afrikas reneste land, for hver fjerde lørdag står hele landet sammen om umuganda, og udøver samfundstjeneste. Under umuganda er butikker og restauranter lukkede og trafikken står stille. I stedet trækker alle borgere inklusiv præsidenten i arbejdstøjet og fejer gader, fjerner ukrudt, renser strande og grøfter og renoverer skoler og kirker.
Her i 2019 er det 25 år siden folkedrabet fandt sted, og siden har Rwanda set fremad og arbejdet hårdt på at læge sårene efter et af vor moderne tids mest brutale begivenheder.
16.10.19 - Kyskhed, fattigdom og lydighed v/søster Anna Mirijam Kaschner
Søster Anna Mirijam Kaschner, som hører til ordenen "Missionssøstre af det dyrebare blod", giver et indblik i klosterets verden samt fortæller om sit eget liv som ordenssøster.
30.10.19 - Xi Jinping - Kinas enehersker på livstid v/Jan Larsen
Kommunistpartiet har overraskende ændret Kinas forfatning, så den nuværende præsident, Xi Jinping, kan fortsætte som landset præsident på ubestemt tid. Han er i forvejen leder af det magtfulde kommunistparti - og samlet giver det ham en total magt, der langt overgår, hvad Folkerepublikkens grundlægger, Mao Zedong, havde. Men hvem er han egentlig, Xi Jinping, og hvad kan vi vente han bruger sin enorme magt til?
13.11.19 - Karen Blixens liv og forfatterskab v/Jørgen Stormgaard
Karen Blixen (1885-1962) er bl.a. kendt for bøgerne Syv fantastiske Fortællinger (1935), Den afrikanske Farm (1937), Vinter-Eventyr (1942) og Skæbne-Anekdoter(1958). Der er tale om et forfatterskab af internationalt format og med en sjælden dybde.
Men Karen Blixens liv er mindst lige så spændende og er i sig selv en farverig og tragisk historie. Efter en barndom og ungdom i en velhavende familie, hvor hun følte sig som "den grimme ælling", forsøgte hun sig som malerinde og forfatterinde- men det førte ikke til noget. Hun giftede sig i desperation med Bror Blixen og rejste til Afrika, hvor de slog sig ned som kaffefarmere. Her fik hun endelig klarhed over sit liv, og her blev hendes personlige livsfilosofi udformet.
27.11.19 - Sibelius og Finlands fødsel som selvstændig nation v/Lau Frederiksen
Komponisten Jean Sibelius fik sit gennembrud omkring år 1900 i en tid hvor Finland fandt sin nationale identitet og løsrev sig fra Rusland. Med værket Finlandia gav Sibelius et musikkens sprog til den nationale længsel efter selvstændighed -en ny selvbevidsthed til det, der hidtil var blevet kaldt 'et folk uden identitet'. Inspirationen kom fra det nyfundne nationale epos Kalevala, gamle heltesagn om det finske folks kampe og søgen efter velstand og lykke. Kommer man tættere på mennesket Sibelius, hans umiddelbare poetiske væsen, hans usikkerhed, økonomiske problemer og hang til stærk alkohol og tobak -venter der et inspirerende møde med en stor kunstner på godt og ondt.

Forårsprogram:
08.01.20 - Sønderjyllands genforening med Danmark v/Claus Hagen Petersen
GENFORENINGEN - 100 ÅR. Det er, næsten på dato, 100 år siden befolkningen i Nordslesvig stemte ja til at blive genforenet med Danmark. I Sydslesvig fortrak vælgerne at forblive tysk.
Claus Hagen Petersen reder de spegede tråde ud fra det formastelige nederlag i 1864 over Danmarks placering under første verdenskrig til genforeningen i 1920. Ønsket om at Slesvigs hovedstad Flensborg for enhver pris skulle "hjem til Danmark" udløste Påskekrisen i 1920 - en alvorlig politisk situation, der var ved at koste kong Christian X hans trone.
22.01.20 - Antarktis - Verdens dybfryser og Pingvinernes rige v/Cecilia Vanman
I foredraget tager Cecilia Vanman - eventyrer, havpattedyrbiolog og ekspeditionsleder - os med på en fascinerende sejlads til det Antarktiske kontinent, hvor man møder et sandt overflødighedshorn af dyreliv, og overvældende natur. Vi sejler mellem gigantiske isbjerge, besøger levende vulkaner og forladte hvalfangerstationer, hvor sæler er flyttet ind i tomme huse, og pingviner vandrer rundt i gaderne. Igennem Cecilias' fortælling, fantastiske fotos, video- og lydoptagelser kommer vi helt tæt på søløvernes overdøvende snakken, mærker de enorme pukkelhvaler vende sig i havet, følger spækhuggernes dramatiske sæljagt og kommer på kloshold af en koloni med flere hundredetusinder kongepingviner.
05.02.20 - Solocello - v/Ida Riegels
36 koncerter i Europa og 1000 km på cykel med celloen på ryggen.
Ida har selv bygget sin cello, transporteret den 1000 km på cykel gennem Europa, og selv skrevet noget af den musik, hun spiller til sine koncerter. Ud over sin egen musik spiller Ida uddrag af Bachs suiter for solocello. "En cello er som en ven, eller en tolk. Den taler et sprog uden ord, som de fleste sjovt nok forstår. Den fortæller om alt der, der ikke kan siges med ord".
19.02.20 - Livet som drabschef - om 40 år i politiet v/Ove Pedersen
40 års arbejde i politiet, startende med hans debut som drabsefterforsker i København under firsernes første rockerkrig, drabet på Bullshit rockerlederen Makrellen samt dobbeltdrabet på 2 unge drenge på Femøren på Amager, hen over et utal af drabssager i områderne for Roskilde Politi og Midt- og Vestsjællands Politi, ulykken på Roskilde Festival, terrorsagen fra Kundby samt sluttende med et af nutidens helt aktuelle og meget alvorlige områder, hvor børn bliver udsat for mishandling samt voldelige og seksuelle overgreb. Kom med drabschefen ind bag ved politiafspærringen og ind på gerningsstedet ved de bestialske drab og hør mere om, hvordan man overlever at arbejde med efterforskning og opklaring af alvorlige forbrydelser igennem et langt liv.
04.03.20 - De savnede piger og kvinder v/Tine Elisabeth Larsen
Indien mangler over 60 millioner pigebørn og kvinder. Årsagen er bl.a. prioriteringer af sønner, kønsselektive aborter, spædbørnsdrab på piger, underernæring og brudebrændinger.
I foredraget sætter Tine fokus på de historiske, religiøse, kulturelle og sociale forhold, der spiller ind på synet på piger og kvinder i det indiske samfund.
Hvorfra stammer synet på kvindekønnet og hvad står der i de hinduistiske skrifter?
Vi hører historien om det uønskede køn og hvad der bliver gjort for at forbedre piger og kvinders forhold. Bl.a. besøger vi forskellige programmer etableret af Dansk - Indisk Børnehjælp
18.03.20 - Rundt om Osvald Helmuth v/Lillian Hjorth-Westh
Osvald Helmuth Herbert Pedersen kom til at betyde meget for rigtig mange mennesker.
Han huskes for de fine fortolkninger af "Ølhunden", "Havnen" og "Henne om Hjørnet" .
Også i skuespillerkunsten satte han sit præg med pragtroller i f.eks. "Jeppe på Bjerget" og "My fair Lady". Osvald var gift med Søster, der lavede den bedste brunkål med flæsk - hans livret!
01.04.20 - Med H.C. Andersen i operaen v/Henrik Engelbrecht
H.C. Andersen går i operaen over det meste af Europa. Han oplever 1800-tallets megastjerner som Maria Malibran, Giulia Grisi og Jenny Lind, de splinternye operaer af Verdi og Wagner, og han skriver hjem om den vilde oplevelse af at sidde i de enorme operahuse i Napoli, Wien og Paris. Tag med H.C. Andersen i operaen. Vær med helt fra begyndelsen, da han selv som teenager drømmer om en stor sangerkarriere og synger i koret på Det Kongelige Teater - og oplev ham få kastet mange af de operatekster, han forsøger sig med, da han bliver fyret som sanger, direkte i hovedet igen af Det Kongelige Teaters direktion. Operaeksperten Henrik Engelbrecht er guide på en levende og underholdende tur tilbage til Danmarks og Europas operaverden af i går ved hjælp af Andersens egne dagbøger, rejsebreve og operatekster.

Nedsat pris for pensionister fra andre kommuner end Gentofte kr. 1300,-.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 04-09-2019, kl. 10:00

Ugedag Onsdag
Holdnr912103
Adresse Charlottenlund Stationsbygning
Stationspladsen 2
2920 Charlottenlund
LokaleSalen
Holdtimer14
Antal mødegange14
AfdelingAOF Gentofte · Gladsaxe · Lyngby-Taarbæk

Kursusdage

04-09-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
18-09-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
02-10-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
16-10-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
30-10-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
13-11-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
27-11-2019 Onsdag 10:00  -  12:00
08-01-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
22-01-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
05-02-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
19-02-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
04-03-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
18-03-2020 Onsdag 10:00  -  12:00
01-04-2020 Onsdag 10:00  -  12:00

Faktaoplysning

Målgruppe Seniorer
Bemærk Prisen inkluderer et spændende foredrag pr. mødegang, hvor Lau Frederiksen byder velkommen og der serveres kaffe/te og småkager i pausen ved hver mødegang. Vi mødes i henhold til kalenderen onsdage kl. 10:00-12:00 ca. hver 14. dag. OBS: er du pensionist, men bosiddende i en anden kommune end i Gentofte, kan du få nedsat pris til 1300 kr. - Du skal kontakte kontoret på tlf.: 3969 3333 og oplyse dit fulde cpr.nr. for at få rabatten.

Praktiske oplysninger


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.